Mendressuur en Vaardigheid

De Achterhoek Bokaal Mencompetitie is een competitie over een aantal dressuur en vaardigheidswedstrijden die in de Achterhoek worden georganiseerd. De competitie wordt georganiseerd door 7 menverenigingen. Iedere wedstrijd heeft haar eigen organisatie en eigen sponsoren. De Wedstrijden worden op dit moment georaniseerd door de Hamelandse Menners uit Geesteren, menvereniging In stap en Draf uit Hengelo gld, Menvereniging Onder de Zweppe uit Zelhem (wedstrijd te Westendorp), Menvereniging Winterswijk OG uit Winterswijk, Menvereniging In ’t Tuug uit Varsseveld.

Competities

Naast de dagprijzen op de verschillende wedstrijden, wordt er gestreden in verschillende competities:

  • Achterhoek Bokaal dressuur (startpas en hobby apart)
  • Achterhoek Bokaal vaardigheid (startpas en hobby apart)
  • Clip And Shine-deken dressuur (startpas en hobby samen)
  • Clip And Shine-deken vaardigheid (startpas en hobby samen)
  • Hippisch Achterhoek Bokaal dressuur én vaardigheid (startpas en hobby samen)

Met en zonder Startpas

Menners met startpas en hobby/impuls-menners uit het hele land kunnen aan deze competitie meedoen. De wedstrijden vallen geheel onder de wedstrijdreglementen van de KNHS en tellen dan ook als zodanig mee voor puntenregistratie.
De bokalen voor de mendressuur en voor de vaardigheid zijn aangeboden door de familie Middelkoop uit Doetinchem. Ter stimulering van de mensport zijn voor de hobby/impuls klasse aparte bekers beschikbaar gesteld voor de mendressuur en de vaardigheid.

Nieuwe Prijzen

In 2017 zijn er extra competitieprijzen beschikbaar gesteld. Het paardenscheerbedrijf Clip and Shine uit Klarenbeek, het bedrijf van Onne en Natasja Verheul, stelt twee paarden-/ponydekens beschikbaar. Eén voor de winnaar van de mendressuur van de startpas- en hobbyklasse en een paarden-/ponydeken voor de winnaar van de vaardigheid van de startpas en hobbyklasse.
Daarnaast is in 2017 voor het eerst de Hippisch Achterhoek bokaal uitgereikt. De overall winnaars van de dressuur én vaardigheid (startpas- en hobbyklasse) winnen naast deze wisselbokaal bovendien een medaille en geldprijs.
Ook de nummers twee en drie in deze overall competitie winnen een medaille en geldprijs. De (tussen)stand van de competitie is zo spoedig mogelijk na iedere wedstrijd onder meer op deze pagina te volgen.

In handicap

De competities zullen in handicap – alle klassen paarden en pony’s, enkel- en tweespan – worden verreden.

Hoeveel proeven tellen mee in 2018?

Om voor de Achterhoekbokaal mendressuur in aanmerking te komen dienen de combinaties minimaal zeven (van twaalf) dressuurproeven te hebben gereden. Voor de vaardigheidsbokaal dienen minimaal vier (van zes) vaardigheidsproeven te zijn verreden. Om in aanmerking te komen voor de Hippisch Achterhoek bokaal tellen zeven dressuurproeven en vier vaardigheidsproeven mee.
Deelnemers dienen zich per wedstrijd op te geven bij de desbetreffende organiserende verenigingen. Zie voor meer informatie, voorwaarden en inschrijfgegevens de KNHS wedstrijdkalender, Startlijsten, de website van de organiserende vereniging en hier. Als is deelgenomen aan bovengenoemde wedstrijden worden de resultaten vanzelf meegenomen in de berekeningen. Aparte opgave voor de competitie is niet nodig.

Bron: Hippisch Achterhoek